COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Portvinsfestival Børsen 2017 (Pressesmagning)

Niepoort, v/ Dirk NiepoortDirk Niepoort, dagens vært, fortæller og svarer på spørgsmål.

Niepoort er et af de få tilbageværende familiedrevne portvinsfirmaer og det ledes i dag af Dirk Niepoort. Dirk er kendt for ofte at gå mod strømmen med hans portvinsfremstilling, men han gør det bl.a. for at lære nyt, og det giver ofte overraskende resultater.

Dirk Niepoort besøgte også portvinsfestivallen for 10 år siden, og han fortalte lidt om hvad der var sket i de mellemliggende år.

Dagens smageprogram, som også indeholdt hvide og røde bordvine, var en god samling flasker, der kom rundt i de fleste portvinstyper fra Niepoort.Der smages og noteres ivrigt...

Særligt de to Garrafeira vine havde jeg store forventninger til. Garrafeira Port er først lagret på træfade (Casks) i 3-6 år og derefter på tykmavede 10 liters glasflasker (Demijohns) i op til 20 år eller mere. Garrafeira fremstår i glasset med en forholdsvis lys brunlig farve og smagen har karakter af fadlagret portvin.
Desværre blev mine høje forventninger ikke helt indfriet. Denne specielle portvinstype skiller sig ikke så signifikant ud fra de andre portvinstyper, som jeg ellers havde regnet med, og den ene flaske var faktisk lidt kedelig.Flaskerne fra Niepoort.

Vinene gives point efter en skala fra 0-5, hvor 5 er højest.

Vin nr. Producent/Type Point Smagsnote

1 Niepoort
Ruby Port
aftappet ?
Point 3 Kraftig duft og smag af mørke bær og med en del mineralske noter. Ung, men i god ballance.
Meget mørk rød med lys rød kant.
2 Niepoort
Late Bottled Vintage 2013
aftappet ?
Point 3 Kraftig duft og smag af mørke bær og med en del mineralske noter. Meget ung men i god ballance.
Meget mørk rød med lilla kant.
3 Niepoort
Late Bottled Vintage 1981
aftappet ?
Point 4 Fantastisk god duft og smag af bl.a. nødder, karamel, rosin og fadnoter. Denne LBV viser med al tydelighed, hvad der sker, når man giver denne vintype nogle år på bagen. Meget blød og behagelig og med lang eftersmag.
Rødbrun med lys kant.
4 Niepoort
Colheita 1997
aftappet ?
Point 4 Meget ren i duften. Orange, tørret frugt og krydrede noter, som også går igen i smagen. 20 år gammel, men med en ungdommelig friskhed og velintegreret sødme/syreforhold. Lang behagelig eftersmag.
Ravgylden farve med lys gylden kant.
5 Niepoort
Garrafeira 1952
aftappet ?
Point 2,5 I duften mørk karamel, et strejf af apotek og gammel vinkælder. Slut!
I munden næsten kun mørk karamel, og en ubestemmelig sur og lidt kedelig smag.
Gyldenbrun med lys kant.
6 Niepoort
Garrafeira 1977
aftappet ?
Point 4 Kompleks og en lidt anderledes duft end man er vant til af krydrede noter, karamel og tørret frugt. I smagen er mørk karamel dominerende. Man fornemmer ingen tanniner. Meget lækker og med lang afslutning.
Gyldenbrun med lys kant.
7 Niepoort
Vintage 2015
aftappet ?
Point 4,5 Kraftig duft og smag af mørke bær, krydderier, sprit og lidt røg. I munden god bærsmag, frisk, kraftig og med en del garvesyre. På trods af den unge alder føles den allerede meget harmonisk. Virker som et rigtigt godt køb til vinlageret!
Meget mørk rød med violet kant.


En glimrende smagning, og en stor tak til Dirk Niepoort, Skjold Burne og Henrik Oldenburg.

Jan Erik Rasmussen