COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Portvinsfestival Børsen 2015 (Pressesmagning)

João Nicolau de Almeida, Ramos-PintoJoão Nicolau de Almeida, Ramos-Pinto, på sit lager - Foto: © Henrik Oldenburg

Med over fyrre års personlig erfaring, var det en kompetent person der forestod dette års Pressesmagning på Børsen. Efter en indledning af Henrik Oldenburg satte João Nicolau de Almeida os ind i de skiftende tider i Dourodalen, selvfølgelig med udgangspunkt i Ramos-Pinto som han har ansvaret for.

I 1970'erne var José Rosas, bestyrelsesformand på Casa Ramos Pinto, på udkig efter et forholdsvis flad stykke land, hvor dyrkningen kunne foregå meget mekaniseret, og han købte det, vi i dag kender som Quinta de Ervamoira.

To år senere startede han sammem med João Nicolau de Almeida, et projekt hvor man fandt frem til de fem bedste druesorter og derefter kun arbejdede med dem. Vinstokkene blev plantet i rækker op og ned over bakkerne i stedet for i terrasser eller patamares (terrasser skabt med bulldozer) for at få en større tæthed mellem rækkerne og dermed et større udbytte. Desuden blev området opdelt i parceller med hver sin druesort, så man undgik tidligere tiders druesammenblanding på vinmarkerne.

Resultatet af denne nytænkning blev præsenteret for offentligheden i 1981 og blev et skoleeksempel for hele regionen.From my "point of view"...

Smagningen blev indledt med tre Douro-vine, een hvid og to røde, som ikke var særlig opsigtsvækkende, så jeg vil tillade mig kun at forholde mig til portvinen.

Vinene gives point efter en skala fra 0-5, hvor 5 er højest.

Vin nr. Producent/Type Point Smagsnote  

1 Ramos Pinto
10 years old Tawny
aftappet 2015
Point 3,5 Duft af nødder, svag orange, lidt animalsk, kaffe og lidt puddersukker som også går igen i smagen. Lidt spinkel, men meget elegant og lækker.
Klar ravgylden med gylden kant.
 
2 Ramos Pinto
20 years old Tawny
aftappet 2015
Point 4,5 I duften svagt parfumeret med underliggende orange og lidt bitter valnød. I munden god fylde og velintegreret sødme. Puddersukker og lidt orange. Med lidt behageligt bid til sidst.
Klar ravgylden med gylden kant.
 
3 Ramos Pinto
Late Bottled Vintage 2011
aftappet 2015
Point 3,5 Kraftig duft af mørke bær, krydderier og et strejf af animalsk. Sprittet. I munden mellemfyldig med god bærsmag. Ung, kraftig og med en del garvesyre. Ufiltreret og har potentiale til at ligge nogle år.
Meget mørk rød med rød kant.
 
4 Ramos Pinto
Vintage 1983
aftappet 1985
Point 4,5 God duft af solbær/blåbær og et strejf af blomme i madeira. I smagen god velintegreret sødme og helt afrundede tanniner. Silkeblød, fyldig og elegant.
Rødbrun farve med brunlig kant.
 


En stor tak til João Nicolau de Almeida, Ramos-Pinto og Henrik Oldenburg.

Jan Erik Rasmussen