COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Ost og tilbehør til portvin

Portvin uden ost er næsten lige så slemt som ost uden portvin. Ved Copenhagen Colheita Clubs smagninger serveres der altid, som et minium, ost og godt brød som tilbehør, men naturligvis først efter at portvinene er blevet bedømt.

Ost skal altid købes i en osteforretning. Det er den eneste måde, man kan få vellagret ost på. Ostehandleren er altid behjælpelig med råd og vejledning og han ved hvor hans oste er i modningsprocessen.



Gode velkendte og gennemprøvede oste.



Stilton er en fast og tør engelsk blåskimmelost.
Den fremstilles af pasteuriseret komælk og har en ret kraftig smag. Den er tør og smuldrer let. For englænderne er dette osten til portvin, Den egner sig bedst til flaskelagret portvin - LBV og Vintage - hvor den stærke smag går rigtig godt sammen med portvinenes kraftige frugtsmag.


Fourme d'Ambert er en af Frankrigs ældste oste, og kan dateres tilbage til Romertiden.
Den blev oprindeligt fremstillet af rå komælk fra Auvergne-regionen i Frankrig og har en tydelig lille cylindrisk form. I dag produceres osten dog oftest på pasteuriseret mælk.
Den halvhårde blåskimmelost er noget mildere i smagen end både Stilton og Roquefort.



Kornblomst er en cremet dansk blåskimmelost.
Den fremstilles af pasteuriseret komælk og har en mild smag. Den egner sig til alle typer portvin.



Saint Agur er en middelkraftig blåskimmelost, opfundet i 1988 i byen Beauzac i den bjergrige Auvergne region i det centrale frankrig.
Den er fremstillet af pasteuriseret komælk og egner sig til alle typer portvin.
Den forhandles bl.a. af www.helgesost.dk Værnedamsvej Frb.



Tomme De Savoie er en velkendt fransk ost.
Den er fremstillet af termiseret komælk, dvs. mælk opvarmet til 63 grader i 15 sekunder. Den har en mild til halvkraftig smag og egner sig til alle typer portvin.



Etorki Réserve er en mild fransk fåremælksost fra pyrenæerne. Den fremstilles på pasteuriseret fåremælk, og har en lang eftersmag som er karakteristisk og pikant, men uden at være skarp.
Den forhandles bl.a. bl.a. af Valby Ostelager, Valby Langgade 53, Valby.



Gruyère er en velkendt schweizisk fastost, med en markant smag uden at være stærk og den har fået navn efter området Gruyères, der ligger i kantonen Fribourg.
Den er fremstillet af råmælk som er opvarmet til 54° C og er lagret i 12 måneder. Den egner sig til alle former for portvin.
Den forhandles bl.a. af www.helgesost.dk Værnedamsvej Frb.



Morbier, A.O.C. 45+ er let genkendelig på sin sorte askestribe vandret ned igennem. Den er lavet af råmælk og har en fed og cremet konsistens. Smagen er mild men har masser af karakter, især hvis den har lagret lidt hos ostehandleren.
Oprindelig blev osten fremstillet af mælk fra aftensmalkningen og når mælken slap op lagde man et beskyttende lag aske fra vinstokke henover og fyldte så op med mælk fra næste dags morgenmalkning. I dag bliver ostene dog fremstillet af mælk fra en enkelt malkning, og den sorte stribe er kun til pynt.
Osten er en af mine helt store favoritter og egner sig til alle typer portvin.
Den forhandles af de fleste ostehandlere, bl.a. af Valby Ostelager, Valby Langgade 53, Valby.



Brie de Meaux, A.O.C. 45+ er en fransk råmælks brie, dvs. en ost af upasteuriseret komælk.
Den har en mild til halvkraftig smag og egner sig til alle typer portvin.
Den forhandles af de fleste ostehandlere, bl.a. af Valby Ostelager, Valby Langgade 53, Valby.



Marcaire 48+ er en fransk rødkitost. Den fremstilles på pasteuriseret komælk, og har en meget mild smag.
Den forhandles af de fleste ostehandlere.



Uundværligt tilbehør



Sorte syltede kirsebær egner sig godt til fåremælksost fra pyrenæerne.

Kvædemarmelade smager fantastisk på især blåskimmelost. Denne version fra "Favols" består af kvæde krydret med timian og rosmarin.


Kvæde med Vanilje og Figen med Valnød er velegnet til alle typer ost.
I det hele taget er al syltetøj, især kraftigt smagende hjemmesyltet, ideelt til ost.




Uundværligt værktøj



Den rigtige ostehøvl til fastost. Forhandles bl.a. af H.W. Larsen, Kødbyen.